Samsun'da 1902 yılında yapılan hastaneye, dönemin Osmanlı Padişahı Sultan 2'nci Abdülhamid'e saygı göstermek ve adıyla ilişkilendirmek için 'Canik Hamidiye Hastanesi' adı verildi. 1971 yılında Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet vermeye devam eden hastanenin tarihi binasında 2007 yılında yangın çıktı. Yangın ardından hastanenin tarihi binasının içinde, idari bölümünün de bulunduğu kısmı kullanılamaz hale geldi. Binanın az hasar gören diğer kısımları onarılarak hizmet verilmesine devam edildi. 114 yıllık hastane binasının yanan bölümünde geçen 9 yıla rağmen hiçbir çalışma yapılmadı.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2.5 yıl önce binanın restorasyonunun yapılması için özel bir firmaya proje hazırlatıldı. Yaklaşık 1.5 milyon TL'ye yapılacak restorasyonun projesi Sağlık Bakanlığı'na gönderildi. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından hastane ile ilgili bir çalışma başlatılmadığı belirtildi.
Hastanenin durumun kamuoyunda gündeme gelmesinin ardından yeni bir gelişme yaşandı. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin hastane binasını Sağlık Müzesi kralbet yapmak için Sağlık Bakanlığı'ndan tahsisini istediği belirtildi.
İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, tarihi binayı Büyükşehir Belediyesi'nin Sağlık Müzesi yapmak istediğini söyleyerek "Mevcut binanın tahsisi için Büyükşehir Belediyesi tarafından bir talepte bulunuldu. Şu an gerekli yazışmalar yapıldı. Resmi prosedür devam ediyor. Sağlık Bakanlığımız henüz bir karar vermedi. Eğer Bakanlığımız olumlu bir görüş bildirirse tahsis yapılır. 114 yıllık tarihi hastane binasının restore edilip tekrar kazandırılması tabii ki bizi sevindirir" dedi.
Öte yandan İlkadım İlçesi'nde yapımı 2008 yılında başlayan ve 2 yılda tamamlanarak hizmete girmesi planlanan 200 yataklı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile 60 yataklı AMATEM inşaatının tamamlanmak üzere olduğu bitirilmesinin ardından Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin yeni yerine taşınacağı belirtildi.