Konu ile ilgili Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve yönetimi, yağışlardan dolayı hasar gören tarla sahiplerinin arazisine giderek, yerinde incelemelerde bulundu.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner açıklamasında," Eylül ayının 20'si ile 23'ü arasında Bafra bölgesinde sürekli yağış oldu. Bu bölgede ve Karadeniz bölgesinde sürekli olarak aralıksız 45 dakika yağmur yağdı. Aşırı yağışın sebebiyle ovada, düz olan yerlerde akıntının olmadığı yerler tarımda hasar aldı. Ağıllar, Türbe, Karıncak, Karpuzlu, Koşu Köyü, Yeşilyazı ile Doğanca Mahallesinin bir kısmı, tamamen kışlık ürünler hasar meydana geldi. Buralarda yaşayan çiftçiler tarlalarından, suları çıkarmak için gece gündüz seferber oldu." Dedi.
Osman Tosuner,"En büyük sıkıntı kayıt dışı olan, küçük kanalların, vatandaşlar tarafından açılan kanalların temizlenmemesinden dolayı bu durum yaşanıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) bölge müdürlükleri, sulama birlikleri, bu küçük kanalların keşfedilip, bunları kendi bünyesine alıp, her sene Ekim ayından sonra temizliğinin yapılması lazım. Yıllardır bu kanallarının temizlenmemesinin hatasını vatandaş ödediğini." Söyledi.
Gezmiş olduğumuz arazilerde suyun akıntısının olmadığını söyleyen Osman Tosuner," Kışlık sebze olarak, karnabahar, pırasa, brokoli ekliyor. Ekilirken girdi maliyetleri yüksek oluyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı bir ürün yok. Devletimiz ÇKS'yı gözetmeden, bu zararların, ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine talimat verip, kişilerin bilgisi doğrultusunda, çiftçileri temsil eden muhtarında içinde olduğu, kişilerin bilgileri alınıp, muhtarın denetimiyle, bu zararların ödenmesi gerekir. Çiftçilerin, bankalara, tarım kooperatiflere borcu var. Faizlerde indirimlere ve borçlarının ertelenmesini istiyoruz. 50 yılın afeti oldu, bu duruma şükretmemiz lazım. Can kaybımız yok ama Türkiye'de kışlık sebzenin yüzde 20’sini üreten bir Bafra Ovası’ndan bahsediyoruz. Gecikmeli olsa bile bu kanalların biran önce temizlenmesi lazım. Temizlik olursa yazlık kışlık mahsullerde zarar olmaz." Diye konuştu.
Doğanca Mahallesi Muhtarı Hayri Dursun ise," Bölgemizde yoğun yağışlardan dolayı zarar var. Sel baskınları var. Dün bölgeye vekillerimiz, başkanlarımız ve DSİ müdürümüz geldi. Bu bölgenin ürünlerin hepsinin yok olacağından, yaklaşık 300 dönüm üzerinde zararımız var. Devlet büyüklerinden zararların karşılanmasını istiyoruz. Beklentimiz budur, vekilimizle görüştük kuşaklama kanallarının temizlenmesini buralara 3 veya 4 tane petek konup, vana yapılmasını istiyoruz. Aksi takdirde bu sorunların devam edeceğinden şüphemiz yok." Dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ ekipleri ile Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından mahallelerde, kanal açma işlemleri aralıksız devam ediyor.