Öne Çıkanlar Kemiğe Mikrop Yuvası

Bafra Ovası’nda 130 bin dekar alana kışlık sebze ekimi yapıldı

Kızılırmak Nehri’nin beslediği verimli ovada, kışlık sebze çeşitleri dikkat çekiyor.

Bafra Ovasında yetişen kışlık sebzeler, yurt dışı piyasasına ve iç piyasada 60 ile gönderiliyor.

Ayrıca ovada yaşanan şiddetli yağışlardan dolayı 8 mahallede, kışlık sebzelerde hasar tespit çalışmalarının olduğu öğrenildi.



Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,” Bafra Ovası, Türkiye’de ikinci bir Çukurova’ya sahip bir ilçe olarak tabir ediliyor. Kışlık sebzeler Bafra Ovası’nda yaklaşık 130 bin dekar alana ekim yapılıyor. Lahananın tüm çeşitleri ekilirken, pırasa, ıspanak, karnabahar, brokoli, turp tamamen bu kışlık çeşitler Bafra Ovası’nda üretiliyor. Haziran ayında yapılan ekimler, Temmuz ayı içersinde tamamlanmış oluyor, yılbaşından sonra Nisan ayının sonuna kadar hasat devam ediyor. Üretilen sebzeler organik şekilde sofralara gidiyor.” Dedi.

Ülke dışı ve iç piyasaya kışlık sebze gönderildiğini anlatan Osman Tosuner,” Kışlık sebzeler Karadeniz sahilinin tamamına, Gürcistan, Batum, Ankara, İstanbul,İzmir, Erzurum, Kars, Diyarbakır ve doğunun tamamına gönderiliyor. Türkiye’de 81 ilin 60’ına gönderiyoruz. Bafra Sebze Meyve Halinde iki günlük sebze bulamazsınız, çiftçi sabah tarlaya girer malını yükler, akşamüstü mal gideceği yere sevk edilir. Gittiği yerde sabah hemen tezgahlarda yerini aldığını.” Söyledi.

Osman Tosuner,” 15 gün önce aşırı yağış olan ve kalabalık olan 8 mahallede, tamamen hasarlar meydana çıkmış, ovanın yüzde 60’ında kayıp var, Ağıllar ve Türbe Mahallelerini gezdiğimizde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün üç ekibini gördük, muhtarların denetimleri altında araziler gezilip hasarlar tespit edildiğini de.” Belirtti.

Ağustos ayında ilk yağışlardan dolayı gerçekleşen hasarların tespiti yapılmış, tutulan tespitlerde Tarım ve Orman Bakanlığından 4 milyar liraya yakın bir ödenek geldiğini söyleyen Tosuner,” Bu ödenekte önümüzdeki hafta Kaymakamlığının denetimi altında, zarar gören çiftçilere, bu rakamlar dağıtılacak. O gün ki zarardan, bu gün ki zarar daha fazla, 100 dönüm kışlık sebze ekenin 60 dönümü şuanda bitmiş durumda. Bu tür hasarların tekrarlanmaması için tedbirlerimizi almamız lazım. Her ne olursa olsun, 2024 Yılı kışlık sebzelerin tüketicilere hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Ağıllar Mahallesi Muhtarı Veysel Kuru,” Yağışlar iki hafta şiddetli yağdı, yağışlar yaklaşık 40 saat kadar sürdü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne tespit tutanakları yapıldı, bu günde geldiler, arazide tespit çalışmaları halen devam ediyor.” Dedi.

Kışlık sebze yetiştiricisi 65 yaşındaki 2 çocuk babası Ramazan Erken,” Çocukluğumdan beri çiftçilikle uğraşıyorum. Bu yıl kışlık sebze olarak 50 dönüm araziye ekim yaptık. Pırasa, kelem, lahana çeşitleri, brokoli ekimimiz var. Temmuz ayı içerisinde ekimini yaptığımız kışlık sebzelerin hasadına Kasım ayı ile Ocak ayı içerisinde hasadını yapacağız. Çiftçilerimiz ne kadarda zorluk çekse de, maliyetler yüksek olsa da ekeceğiz, çiftçilerimize yılın hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Bafra OvasıSamsun
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.