Öne Çıkanlar Samsun gül Namlı

Bilinmeyen Samsun Türküleri gün yüzüne çıkıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin tüm ilçelerde detaylı araştırma yapan konservatuar birimleri, muhtarlar ve kanaat önderleriyle de görüşerek bilgi topluyor. Meyvelerini veren çalışmada TRT repertuarında olmayan ancak yörede bilinen ve okunan 70'e yakın Samsun türküsü tespit edildi.

Muhtarlar, yaşlılar ve kanaat önderleri ile tek tek görüşen konservatuar hocalarının çalışmaları hakkında bilgi veren Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Konservatuarı Müzik Koordinatörü ve Türk Halk Müziği Bölüm Şefi Hakan Demir, icra edilmemiş ve repertuara girmemiş çok sayıda Samsun türküsü tespit ettiklerini kaydetti. Demir, "Hocalarımız ilçeleri santim santim tarayarak halk oyunları, sanat ve kültür repertuarına girmemiş ne varsa bunları ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Halk müziği bölümümüzde şuan TRT repertuarında 14 veya 15 türkü bulunuyor. Yaptığımız araştırmalar neticesinde bu sayının çok daha fazla olduğunu tespit ettik. Şuan yörede az bilinen ve okunan 70'e yakın türkümüz var. Bu eserlerin rotasyonunu yapıp derleyerek TRT repertuarına girmeleri için müracaatlarda bulunacağız" dedi.

Gözden kaçmış ve unutulmuş tüm kültürel ve sanatsal değerleri toparlayacaklarını ifade eden Hakan Demir, "Şuan icrasını bilemediğimiz derlenmemiş 22 tane türkü, 3-4 de tane sahnelenmemiş halk oyunlarımız var. Bunların çoğu Samsun genelinde bilinmiyor. Bunun sebebi ise Samsun ve ilçeleri çok farklı kültürlerden oluşan insanların bulunduğu bir şehir olmasıdır. Örneğin Terme'de oynanan birçok oyun Fatsa'da da oynanmasına rağmen Çarşamba'da oynanmıyor. Örneğin Terme'de ellik oynanır. Terme'de var ama Çarşamba'da yok. Veya Alaçam oynuyor ama Bafra bambaşka bir şey oynuyor. Bu çok ilginç. Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. İnşallah bu eksikliği gidereceğiz. Ama bir komisyon oluşturulup bu çalışmalar daha kapsamlı yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

Samsun için çok ciddi projeleri hayata geçirdiklerine de değinen Demir, "Sanatın görselliği yok. Soyut kalıyor ama yapılan işlere baktığınız zaman büyük işler başarıyoruz. Şehrimizin geçmişine ulaşmak ve bunları geleceğe aktarabilmek için adeta TRT gibi çalışıyoruz. Bizim en büyük eksiğimiz, edep diyerek yaptığımız çalışmalarımızı ve hizmetlerimizi anlatmamamızdır. Biz de yaptığımız her faaliyeti ve çalışmaları halkımıza duyuracağız. Bunları da yazılı ve görsel basın yayın organları ile sosyal medyada halkımızla paylaşacağız" dedi.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.