2015 yılı Ocak-Eylül aralığında Samsun'da 169 milyon 46 bin TL'lik çeke karşılıksız işlemi yapılırken, bu oran 2016 Ocak-Eylül döneminde 225 milyon 365 bin TL. olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılı Ocak-Eylül ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı % 33.3 oranında artmıştır. Bu artış oranı Türkiye genelinde % 3.5 civarındadır.
Samsun, 30.09.2016 tarihi itibariyle toplam 12 milyar 121 milyon TL. nakti kredi kullanan bir kent olma özelliğiyle, Türkiye kentleri içinde 19. sıradadır.
Tüm bu tablo bize göstermektedir ki; Samsun ciddi bir ekonomik çöküntü içindedir. AKP'li belediyeler, sanki bu tip sıkıntılar yokmuş gibi, ekonomik geriye gidişi görmezden gelmekte, AKP'li Samsun Milletvekilleri ise bu konuya vurdumduymaz davranmaktadır. AKP'li bir kısım tüccar Milletvekillerinin tuzu kuru olabilir. Bizim gördüğümüz şantiyelerin bir kısmı, rantiye haline gelmiş ve birilerinin cebine para taşıyor olabilir. Dolar ve Avro, almış başını gitmiş. Tahtakale'de dolar yakarak dolara ders vereceğini düşünen bir kitle var. Ekonomik sıkıntı görmezden geliniyor ama bu sıkıntı, memleketin, tuzu kuruların dışında kalan kısmını çok ağır etkileyebilir. Krizin savuşturulmasına yönelik tedbirler, neredeyse yok gibidir. Hal böyleyken, kimi golf sahası açmakla övünmekte, kimi ise sağa sola 15 Temmuz vs. gibi isimler vererek kesinlikle Fetö ile yakından uzaktan alakası olmadığına vurgu yapmak ihtiyacı duymaktadır. Kimi belediye başkanlarının gündeminde Başkanlık rejimi tartışmaları vardır. Bunların hepsi abesle iştigaldir.
Bu raporu, kapsamlı bir çalışma ile ortaya koyan Samsun Ticaret Odası ile kent yöneticileri, acil bir kriz masası oluşturmalı ve Samsun için geleceğe dair ekonomik tedbirleri beraberce ele almalıdır.