Usta, “Dijital Takograf Uygulaması” hakkında açıklamalarda bulundu. Usta’nın açıklamaları şu şekilde:
Erteleme Geçici Çözüm, Süre Dolduğunda Hazır Olunacak mı?
2020 yılı itibarıyla uygulamaya geçecek olan “Dijital Takograf Uygulaması” toplumdan gelen tepkiler üzerine ertelendi. Ancak erteleme geçici bir çözüm, süre dolduğunda yine hazır olmayacağız. Çünkü gerekli altyapı yok ve temin edilmesi ciddi bir maliyet.
Altyapı Eksik, Konaklama ve Yemek Ciddi Maliyet
Şoförlerin 4,5 saatte bir mola vermesi gerekiyor ve 24 saatte en fazla 9 saat sürüş sınırı var. Yüksek maliyetlerden ötürü yedek şoförleri de yok. Ayrıca şoförlerin sürelerinin dolduğu yerlerde yeterince tesis bulunmuyor. Olanlarda da konaklama ve yemek ücretleri çok yüksek. Ayrıca ikinci 4,5 saatten sonraki, yarım günü bulan mecburi dinlenmeyle de uzak mesafedeki şehirlere meyve veya sebzeyi taze ulaştırma imkanı yok. Bu durumda ne yapacağız, yüz binlerce kişiyi işsiz mi bırakacağız? Araçları yollardan mı çekeceğiz?
Amaç Sadece İstatistik Üretimi Olmalı, Geçmişe Dönük Ceza Verilmemeli
Şoförlerin dijital takograf verilerini Bakanlık sistemine yüklemesi gerekiyor. Bu verilerin kullanım amacı sektörle ilgili istatistik altyapısını oluşturmak olmalı, veri gizliliğine tam riayet edilmeli, geçmişe dönük cezalandırmayı mümkün kılacak keyfiliği engellemelidir.
Geçiş Kademeli Olmalı, Küçük Esnaf Korunmalı
Yollardaki güvenlik ve denetlenebilirlik önemli ancak gerekli altyapı olmadan köklü değişiklikler yapılmamalıdır. Arzu edilen sonuca ulaşılabilmesi için şoförlerin eğitimi ve tesis gibi alt yapının hazırlanmasından sonra kademeli bir geçiş planlanmalıdır. Yeni düzenleme ilave maliyetler nedeniyle ekonominin rekabet gücünü olumsuz etkileyecektir. Bir-iki araçla çalışan küçük esnaf korunmalıdır. Zaten bu sebeplerden birçok sektörde küçük esnaf sistem dışı bırakıldı. Aynı sonucu ulaştırma sektöründe de olmasına izin verilmemelidir.