Bu sonuç bize, AKP hükümetinin, ekonomiyi iyi yönetemediğini göstermektedir.
Kamusal kaynaklar yandaş kesimlere, yabancı sermayeye peşkeş çekilmiş, ülkede kamusal üretimin önü kesilmiş, sermayeye bağımlı bir ekonomi yaratılmıştır. TÜPRAŞ, Türk Telekom gibi ülkenin kritik öz varlıkları sermayeye peşkeş çekilmiştir. 2007 yılında 4,14 milyar dolara (5,42 milyar TL) özelleştirmesi tamamlanan Tüpraş, özelleştirmenin ardından son 10 yılda 13 milyar TL kâr etmiştir. Asıl vurgun ise Türk Telekom’da yaşanmış; 2005 yılında 40 milyar dolar olarak hesaplanan şirketin değeri, 11 milyar dolar gösterilmiş ve şirketin yüzde 55’lik hissesi 21 yıllığına 6,5 milyar dolara Oger Telekom’a satılmıştır. Şirketin devlete 21 yıllık zararının, 90 milyar liranın üzerinde olacağı tahmin edilmektedir.
Madenler de yandaşlara bir bir peşkeş çekilmeye başlanmış; bakır, gümüş ve alüminyum fabrikaları özelleştirilmiştir. Tarım arazileri imara açılmış, ülkenin öz kaynaklarından olan tarım ve hayvancılık gerilemiştir. Tarımda serbest piyasa ekonomisi, gübrede-yemde tekeller oluşmasını sağlamıştır. Devlet de çiftçiden aldığı mazota ağır vergiler yüklemiş, çiftçinin maliyetleri artmıştır. Hayvancılık desteklenmediği gibi, fiyat düşürmek adına yurtdışından et ithalatının önü açılmış, Avustralya’dan, Uruguay’dan angus tipi büyükbaş hayvan ithal edilmiştir. Ekonomide refahtan uzaklaşılırken AKP iktidarı döneminde halkımız hızla borçlandırılmıştır. 2002 yılında yurttaşların bankalara borcu 6,6 milyar lira iken bu rakam 2015 sonunda 385 milyar liraya yükselmiş, tüketici kredisi borcu 135 kat, kredi kartı borcu ise 18 kat artmıştır.
“Babalar gibi satarım, her şeyi satarım” diyerek ülkenin öz kaynaklarını har vurup harman savuran Erdoğan ve kurmayları şu anda doların fırlayışını engelleyemiyorlarsa, bunun tek sebebi 14 yıllık süreçte iyi yönetilemeyen ekonomi ve teslimiyetçi ekonomi politikalarıdır.
Hal böyleyken, vatandaşa dolar bozdurun demekle ekonominin düzeleceği beklentisi ham hayaldir. Daha ciddi tedbirler alınmazsa, önümüz uçurum. Halka dolar bozdurun diyenlerin, 78 milyon dolara uçak satın aldığını gazeteler yazmakta, doların reel piyasada 2017 yılının ilk çeyreğinde acı yüzünü göstereceğini, bizzat Ekonomi Bakanı söylemektedir. O halde, derhal kalıcı ekonomik tedbirler alınmalı ve AKP hükümeti bu tedbirlerin alınması noktasında, muhalefet partileri ile de istişare etmekten çekinmemelidir. Yoksa, oynanan bu komedya ile ekonominin düzelmesi mümkün değildir.
Adım Şinasi Coşkun Bu adamla biz ayrı ülkede mi yaşıyoruz bilemiyorum bazı insanların beyinlerinin elektro su çekilmesi lazım beyin var mı yok mu. Biz bu ülkede Cumhuriyet halk Partisi dönemini yaşamış insanlarız hastanelerde rehin kalan insanları biliyoruz cesetlerin rehin kaldı zamanı biliyoruz bundan fasarya