Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan TEDES Projesi Ordu'da Büyükşehir Belediyesi tarafından 18 Kasım 2015 gününden itibaren 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka tanıma sistemi ile hizmet veriyor.
Hizmete girmesinden sonra sık cezalarla gündeme gelen TEDES'ten Kaptan Yılmaz'a, geçen yıl 21 Kasım'da 61 DK 401 plakalı otomobiliyle Samsun'dan Trabzon'a giderken Ordu'nun Fatsa İlçesi Cumhuriyet Kavşağı'nda 82 kilometre hızdan 189 lira, 24 Kasım 2015'te de Nefise Akçeşik tünel içinden 110 kilometre hızdan 391 lira ceza geldi.
Kesilen ile ilgili araştırma yapan Kaptan Yılmaz, daha sonra Samsun Barosu avukatlarından Cengiz Suyabatmaz ile beraber Fatsa İlçesi Sulh Ceza Mahkemesi'nde itirazda bulundu.
Mahkeme yapmış olduğu incelemede Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 162 maddesinin (b) bendinde yer alan 'Tutanaklara adını, soyadını, görevini, ünvanını ve sicil numarasını yazarak veya bu bilgilerin yer aldığı kaşe damgayı her nüshaya basarak imza etmek' maddesinin ihlali ile 5070 sayılı elektronik imza kanunu hükümleri çerçevesinde elektronik imza ile imzalandığına dair herhangi bir ibarenin dahi bulunmadığı, kanun ve hükümlere aykırı hareket edildiği gerekçesiyle idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verdi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan avukat Cengiz Suyabatmaz, "Türkiye gündeminde olan bir konu bu. Özellikle Ordu ili bölgesinde sabit radarlardan bir çok vatandaşımız mağdur oldu. Arkadaşımız Kaptan Yılmaz, 21 Kasım 2015 ve 24 Kasım 2015 tarihlerinde Ordu bölgesinde radar cezası almıştı. Biz de Fatsa Sulh Ceza Mahkemesi'ne konuyla ilgili idari para cezalarının kaldırılması için itiraz ettik. Mahkeme de taleplerimizi kabul etti ve cezanın kaldırılmasına karar verdi. Gerekçesi de Kaptan Yılmaz kendisine tebliğ olunan tutakta düzenleyen kamu görevlisinin adı, soyadı, ünvanı, bağlı olduğu birim, noksandı ve imzası da yoktu. Ayrıca kağıtta yasal zorunluluk olan elektronik imza da bulunmuyor. Mahkeme de bu gerekçe ile cezanın iptaline karar verdi" dedi.
Bu tarz konularla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan ve itiraz makamının Sulh Ceza hakimliklerinin olduğunu söyleyen avukat Cengiz Suyabatmaz, "Vatandaşlarımız duyarlı olup karar kendilerine geldikten itibaren 15 gün içerisinde hemen ödemeyi yapıp, dava açmalarında yarar var. Eğer davayı kazanırlarsa ödedikleri parayı geri alma hakkında sahipler. Vatandaşlar ceza eline ulaştığı zaman şekli yönünden eksik var mı yok mu ona bakmaları lazım. Ceza tutanağında cezayı düzenleyen kamu görevlisinin adı, soyadı, bağlı bulunduğu birim, imzasının olup olmadığına bakılmalı. Bir kişinin arkasından kamera ya da fotoğraf çekmek ve peşinden ceza aldınız gibi bir uygulama çok yanlıştır. Vatandaşın haberi bile yok. Zaman geçiyor ve para cezası geliyor tebliğ ediyor" diye konuştu.