Şakir Şahin dünyanın en büyük fındık yetiştirici ülkesi olarak her geçen yıl ürününü daha ucuza satmasının hükümetin fındık üreticisine sahip çıkmamasına bağladı .
Şahin “ Bu yıl açıklanan fiyatın önceki yıllardaki döviz karşılığı ve pazardaki güçlü konumu ile en az 74 TL olması gerektiğini partimiz kurmayları hesaplamış ve Genel Başkanımızda Terme ziyaretinde bunu açıklamıştı . Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 50 randıman fındığın 54 TL’den alınacağının açıklaması üretici için ilk hayal kırıklığı oldu . Buna rağmen TMO’nun fındık almaya başlaması ile piyasalardaki umutlu bekleyiş tüccarın fındığı 43 TL’den alması ile yerine karamsar bir havaya bıraktı. Çünkü TMO üreticiden sınırlı tonda fındık alıyor.
Ürününü TMO ya satamayan üretici mecburen Ferrero nün kontrol ettiği özel şirketlerle Ferrero nun dayattığı fiyat ile satmak zorunda kalıyor. 50 randıman fındığın fiyatı 54 tl olarak açıklanması fındık piyasasında olumlu bir etki göstermediği gibi TMO üreticeden yaptığı alımlarda çok incelemeler yaparak 8 üreticiden 2 üreticinin fındığı TMO şartlarına uygun görüp 2 üreticiden ancak alım yaparak 6 üreticiyi tekrar tüccara mahkum ettiğinden Ferrero’nun tüccardan 48 TL’den fındık alımı yapacağı ve 12 bin ton fındığı da alacağı belirtiltilmesine rağmen 42-43 liranın pek üstünde fiyat verilmiyor . Üreticinin mazot, gübre ilaç ve işçi giderlerini baz alırsak fındık üreticilerinin zarar ettiklerini bu yıl piyasada fındık işçi ücretleri 300 tl ye vardığını,patoslama gecen senenin işçliğinden bu yıl 4 katıyla yapıldıgını saatini 1000 ve 1200 tl varan fındık patoslamaların yapıldığını stdspit ettik . Bu maliyetlerle üretici para kazanmayı bıraktı maliyeti kurtarmanın derdine düştü.
Buna rağmen üretici önümüzdeki günler için hükümetten hiç değilse Ferrorre firmasının alımları için olumlu girişimler bekliyor
İlçemizde mevcut olan fındık alın tüccarları ile bire bir görüştüğümde Ferreronun açıklamış oldugu 48 TL den fındık alımı piyasaları daha da aşağıya çekerek 44 Tl den alının fındığın 43 TL aşagıya çekildiğini önümüdeki günlerde 40 ve 41 lere düşebileceği yansımalarının söylendiği,
Öncelikle Salıpazarı ilçemizde TMO fındık alımlarına başladığını günde 70 ton kapasitede fındık alımı yapılması kanaatine varıldığı halde 3 günde yapılan alımlarda 16 ton 17 ton ancak olduğu , TMO nun anlamsız bahaneler öne sürerek üreticinin açmaza sokulup tüccara teslim edildiklerini görüyoruz .Fındık üreticilerine hükümetin sahip çıkmadığını fındıklarını satarak bankalara ve kooperatiflere olan borclarını ödeme günün yaklaştıgı için mecburen fındıklarını düşük ücretle sattıklarını tarım ve hayvancılık konusunda yurtdışından ithal edilen ürünler ile ciddi döviz kaybı yaşarken rakipsiz ürün fındığın da üreticisini bezdirerek yabancı firmaların tekelinde mağdur ettiğini ve ülkeyi de zarara uğrattıklarını görmek bizi üzüyor . Kalkınmanın birinci şartı üretimdir ikinci şartı da üreticiyi desteklemek . Ama biz bu konuda Akp hükümetini samimi ve üreticinin yanında ona destek veren kooperatifćiligi teşvik eden bir tutum içinde görmüyoruz .