Öne Çıkanlar haber Adli kontrol

Samsun'da Arı Kovanı dağıtıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail KIRMACI yaptığı konuşmasında, “Bugün burada DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen Arıcılık Altyapısının Desteklenmesi Programı Hibe Desteklemeleri teslim töreni vesilesiyle bir araya geldik. Tarım sektörü, ekonomik, sosyal politik ve teknik yönleriyle diğer sektörlerden farklı özellikleri olan vazgeçilmez öneme haiz bir yapıya sahiptir. Tarım ürünlerinin temel ihtiyaç maddeleri oluşu, bu ürünlere stratejik bir önem de kazandırmıştır. 2016 yılı rakamları kesinleşmemiş olduğu için 2014 ve 2015 yıllarında Samsunlu üreticilerimize bitkisel, hayvansal ve tarıma dayalı ekonomik yatırımlar başlığı altında 358.000.000 TL. hibe desteklemeleri gerçekleşmiştir. Dedi.

DOKAP Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem YÜCE yaptığı konuşmasında, “bu gün bizim için önemli günlerden biri. Dünyada Çin’den sonra en büyük bal üreten ülke Türkiye’dir. Ülke nüfusu her sene artmaktadır. Beslenme ihtiyacını karşılamak için kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmak zorundayız. İnsan sağlığı ve yaşamı açısından önemli ürünleri sunan bal arısının üretim gücü dünya nüfusunun artışıyla daha da önemli bir hale gelmiştir. Arı ürünlerinin üretimi bu sorunların çözümüne umut olmaya devam edecektir. Bal arısı üretim yaparken başka yönde değerlendirme imkan imkanı bulunmayan hammaddeleri kullanıyor. Yararlandığı kaynağı tüketmiyor, aksine katkı sağlıyor. Ülkemiz arı ürünlerinde dünyada bir numara ama arı ürünleri ithal ediyoruz. Bu konunun üzerinde durmamız gerekiyor.

Bu ürünlerin üretiminin arttırılmasının sağlanması için gerek DOKAP idaresi olarak yaptığımız gerek çalıştaylar da, gerekse illerde yapılan toplantılarda elde edilen bulgular, arıcılığın desteklenmesi eylem planı haline getirilmiş ve uyguladığımız projeyle sektörün özellikle arı ürünlerinin üretimini ön plana alarak bu uygulamaların yapılması için gerekli imkanları seferber etmeyi kendimize bir görev bildik. Diğer taraftan arıcılık aynı zamanda erozyon önlemede sağladığı katkıların yanında, biyolojik çeşitliliğin korunması, geliştirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal kalkınmanın ve ülke ekonomisinin geliştirilmesi açısından arıcılığın bütün kurumlarımızca desteklenmesi büyük önem arzetmektedir.”dedi.

Vali İbrahim ŞAHİN ise yaptığı konuşmasında, “Bu toplantının bu kadar dolu olması ve bu tarz konulara, toplantılara bu kadar ilgi göstermeniz en azından bizim bu konulara daha fazla eğilmemizi sağlıyor. Bu soğuk havada bu toplantıya katılmanızdan dolayı sizleri kutluyorum. Dünya yen bir çağa doğru gidiyor. Eskiden balı misafirlere ikram ediyorken, şimdi ise soframızdan eksik olmuyor. Bal televizyon kanalları kuruldu, sadece bal pazarlıyorlar. Türkiye’de lisans alamadıkları için yurt dışında bazı yerlerden ucuz fiyata lisans alıyorlar, sonra bal pazarlıyorlar. 4 kavanozu 100 liraya satıyorlar. Böyle çarpık bir şekilde insanlarımızı maalesef kandırıyorlar. Bizim insanlarımız da bir şekilde şeker maliyetine bile olmayan balları alıyor. Onun için bizim bu olumsuz ortamla şiddetli bir şekilde mücadele etmemiz gerekiyor. Aslında balcılarla ilgili en büyük sorun 2002 yılında yaşandı. Özellikle Türkiye’de mısır şurubu ile ilgili kota yükseltilerek %7 den %15’e çıkartıldı. Biz farkında olamadık ama bu çıkartılınca dolaylı olarak arıcıları etkiledi. Daha sonra bir düzenlemeyle, bakanlık karar alarak bu kotayı aşağıya çekip kısmen düzenledi. Biz kaliteli bal tüketeceksek bu tarz mısır şurubu katkısı olan ballardan değil, tam tersine olabildiğince doğal en azından doğala yakın balları hem üretmek, hem de insanların hizmetine sunmamız gerekiyor.



Değerli Arkadaşlar; Teknoloji gelişiyor, arıcılık sektöründe de gelişiyor. Eskiden arı kovanlarının arıların nasıl çalıştığını kayıt altına almak mümkün değilken, şimdi bunlar yavaş yavaş teknolojiyle birlikte ortaya çıktı. Önümüzdeki seneler klimalı kovanlar piyasaya çıkacak. Bizim üretim miktarını artırmamızın yolu kovanlara daha rahat edebileceği bir ortam oluşturmak. Bu klimalar yazın serinletmek, kışın ise kısmen ısıtmak için kullanılıyor. Ana arının içerde nasıl çalıştığına, giren çıkan arıların tespit edildiği bu kovan aslında klimalı kovan değil de başka bir ifadeyle akıllı kovandır. Bu kovan dilerim en kısa zamanda devreye girer. Bu aynı zamanda üretimi de tetikler. Çalışırsak bu işler olacak. Bizler üzerimize düşen gayreti göstereceğiz. Samsun’da arıcıların faaliyetlerini gördüğüm de inanılmaz mutlu oluyorum. Siz üreticilerin bu anlamda hem çok diri, hem çok üretken ama bir o kadar da hakkınızı savunan konumda olmanız gerekiyor. Bizim sürekli bilgi ile donanmamız gerekiyor. Bilmezsek bir şey olmaz. Eskiden diyelim ki bir kovandan beş kilo baş çıkıyorsa yine beş kilo çıkıyor. Adam elli kilo üretiyor, bizim ondan neyimiz eksik. Evet, bir tane şeyimiz eksik bilgimiz eksik. Eğer bilgi ile donanırsak biz de zaten onlar gibi üreteceğiz. Onun için bu anlamda olabildiğince çaba sarf edeceğiz.
Bu tarz toplantıların, üreticilere yönelik toplantıların bu mevsimlerde olması gerekiyor. Doğru bur zamanlama. Tarımla uğraşacaksak, biraz daha nitelikli ürünler üretmek zorundayız. Çarşamba Ovasında 80 dönümlük bir sera yapıldı. Bu serada yapılan tozlanma arı ile yapılmaktadır. Bu konuda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum, onları tebrik ediyorum. Bu konuda ne üretilecekse 24 saat biz sizlerin emrinizdeyiz. Biz bunu yapamazsak Çin bize bal satacak, sadece bal satmayacak her şeyi satacak. Ülkemiz flora bakımından zengin bir memleket. Avrupa Birliği ülkelerinin hepsinin sahip olduğu flora çeşidinin tamamı bizim ülkemizde, memleketimizde yer almaktadır. Türkiye’nin sahip olduğu çiçek türünün dörtte biri bizim Karadeniz Bölgesi'nde bulunmaktadır. Böyle bir güzel bölgede ve ülkede yaşamanın kıymetini, nimetini bilirsek, üretimi tetikleriz. Arıcılıkla uğraşırken diğer tarım ürünleri ile de uğraşacağız. Tarımsal üretimi tetiklerken sanayi ürünlerini geliştireceğiz. Eğer biz böyle yaparsak 2023'de dünyanın en iyi on ülkesi arasına gireriz. Ben tekrar hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah balınız da, arınız da bereketli olur. Hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum.”dedi.

Konuşmaların ardından Kırsal Kalkınma Örgütlenme Şube Müdürü Orhan ŞANLI, DOKAP projesi kapsamında Samsun ilinde yapılan yatırımlar ilgili olarak bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN ve diğer protokol üyeleri hibe desteği almayı hak kazanan arı üreticilerine katılım belgesini, polen ve propolis üretimi eğitimine katılanlara da eğitim sertifikasını verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.