Çalışan Sendikalar Konfederasyonuna bağlı Ofis Bir-Sen Samsun İl Başkanı Fevzi GÜL, Samsun Defterdarlığı Eğitim ve Dinlenme Tesislerinde çalışan personellerin haftalık çalışma saatlerinin üzerinde çalıştırıldıklarına dair iddialar ve şikâyetler olduğunu belirterek, Samsun Defterdarlığının iddialar ile ilgili açıklama yapmasını bekliyoruz” dedi.
Ofis Bir-Sen Samsun İl Başkanı Fevzi GÜL, “Samsun Defterdarlığı Eğitim ve Dinlenme Tesislerinde çalışan sendika üyelerimizden ve diğer çalışan personellerden çok sıkça günlük, haftalık ve aylık çalışma saatlerinin üzerinde çalıştırıldıklarına dair iddialar ile sendikamıza bir takım şikâyetler gelmektedir. Ancak yapılan şikâyetleri ve iddiaları araştırdığımızda yaşananları doğrular neticesinde bir takım belgeler ve bulgular elimize geçmiştir. Personellerin sabah saat 08.30’da görevi teslim aldıkları ve ertesi günü 08.30’da görevi teslim ettikleri, aylık olarak ta 160 sat çalışması gereken devlet memurlarının 216 saat civarlarında çalıştırıldıkları ve fazla çalışma karşılığında izin günlerinin düzenlenmediğini ya da fazla çalışma karşılığı ücret ödenip, ödenmeyeceği konusunda personele yazılı bilginin verilmediğitespit edilmiştir” dedi.
GÜL, “Memurların haftalık çalışma süresi, yasanın 99. maddesi ile 40 saat olarak sınırlandırılmıştır. Bu süre cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Bu düzenleme, günlük çalışmalarının başlama ve bitim saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Bakanlar Kurulunca, illerde Valiler tarafından yapılır. Halen günlük çalışma süresi 8 saat üzerinden uygulanmaktadır.
Böylece yetkililerce saptanmış bulunan günlük çalışma saatleri dışında yapılanı çalışma, fazla çalışma olarak tanımlanmış ve yasada sayılan koşulların gerçekleşmesi halinde de fazla çalışmanın ücretle karşılanması kabul edilmiştir. Yasanın “Fazla Çalışma Ücreti” başlığını taşıyan 178. maddesi, fazla çalışma yapılacak halleri bazı koşullara bağlamış ve ancak bu koşulların gerçekleşmesi halinde yapılacak fazla çalışmanın ücretle karşılanması ilkesini benimsemiştir.
Ancak, daha sonra madde, 418 (418 sayılı KHK’nın Anayasa Mahkemesi tarafından iptali üzerine aynı konuları yeniden düzenlemek amacıyla çıkarılan 527) sayılı KHK ile değiştirilerek önceden yaygın bir şekilde uygulanan fazla çalışmanın ücretle karşılanması daraltılarak bazı özel durumlara hasredilmiş, bunların dışında yaptırılacak fazla çalışmaların izinle telafisi yoluna gidilmiştir. Anayasa Mahkemesi bu konu ile ilgili B bendini iptal ederek, fazla çalışmanın izinle telafisi yolunu tıkamış, ancak hüküm 4359 sayılı Kanunla yeniden düzenlenmiştir. Burada yapılması gereken kanunların ön gördüğü şekilde çalışanların çalışma koşulları göz önünde bulundurularak iş ve işlemler yapılmalıdır. Samsun Defterdarlığının iddialar ile ilgili açıklama yapmasını bekliyoruz” dedi.
Ofis Bir-Sen Samsun İl Başkanı Fevzi GÜL, son olarak şunları belirtti; “Buradan genel olarak yetkililere sesleniyorum; kamu kurumları kimsenin öyle istediği gibi kafasına, zevkine babasının çiftliği gibi yönetileceği yerler değildir. Kanun ve yönetmeliklerin uygulanması gerekir. Keyfiyetten uzak, devlet memurlarına yaraşır bir üslûpla çalışanlara ve vatandaşa davranılması gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözünü hatırlatırım size; "Makamın gücüne, imkânlarına güvenerek, gönül kıran, insanları rencide eden, vatandaşa tepeden bakan kibir abidelerinin bu davada yeri olmaz" diyor. Hiç kimse kendisini kanunların üzerinde ulaşılmaz yerine koymamalıdır, koyamaz. Keyfiyet kanunlarımızın önüne geçemez. Her türlü hukuksuzluk karşısında tüm hukuki haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz. Bunun da bir tehdit ya da aba altından sopa göstermek gibi bir anlayışla karşılanmasını istemiyoruz. Çünkü hukuki yollara başvurmak Anayasal bir haktır. Yaşanan hukuksuzlukların karşısında dik kalmayı başaran Ofis Bir-Sen bundan sonra da; sendika yöneticilerimizin, teşkilatlarımızın, üyelerimizin yaşadığı her haksızlığı yargıya taşıyarak mücadelesine devam edecektir, bunun böyle bilinmesini istiyoruz” dedi.