
Samsun Valisi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tavlı'nın başkanlığında önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Merkez OSB Müdürü Hakan Tütüncüoğlu ve Samsun Model Fabrika Direktörü Onur Berberoğlu katılarak Samsun'un gelecek dönemdeki çalışma konuları detaylı bir şekilde istişare edildi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), bölgesel kalkınmada Samsun'un büyüme potansiyelini merkeze alarak 2035 yılına kadar kentin Karadeniz Bölgesi'nin orta-yüksek teknolojili sanayi üssü, mavi ekonominin bölgesel lideri ve Türkiye'nin kuzeyinde lojistik ve ticaretin merkezi olma hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
OKA'nın 10 Yıllık Gelişim Senaryosu: Teknoloji, Mavi Ekonomi ve Lojistik Öncelikli Alanlar
OKA'nın Samsun için hazırladığı 10 yıllık gelişim senaryosunda ajans faaliyetlerinin odaklanacağı öncelikli alanlar belirlendi. Bu alanlar arasında Orta-Yüksek Teknolojili Sanayi (Medikal, Savunma, Otomotiv), Mavi Ekonomi ve Lojistik Altyapı öne çıkıyor.
Samsun'un medikal sanayideki güçlü üretim merkezi konumu vurgulanırken, otomotiv ve savunma sanayi sektörlerindeki hızlı gelişimi ve yeni yatırım çekme potansiyeli de dikkat çekildi. Bu sektörlere odaklanarak Samsun'un küresel rekabette söz sahibi bir oyuncu haline gelmesi ve Türkiye'de üretim üssünün kaydırıldığı önemli bir merkez olması hedefleniyor.
İhracat Hedefleri Yüksek: KOBİ'lerin Katılımı ve AR-GE Merkezi Sayısı Artırılacak
Samsun'un orta-yüksek teknolojili sanayide 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması, KOBİ'lerin ihracata katılım oranının %15'e çıkarılması ve AR-GE merkezi sayısının 7'den 15'e yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu hedeflere ulaşılırken sektörde ortaya çıkacak nitelikli işgücü ihtiyacının önemli bir kısmının ildeki Mesleki Teknik Anadolu Liseleri, Meslek Yüksek Okulları ve Üniversitelerden karşılanması planlanıyor.
Kadın İstihdamı ve Girişimciliği Destekleniyor
Samsun'da nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasında kadınların önemli roller üstlenmesine yönelik çalışmalar da OKA'nın gündeminde yer alıyor. Kadın istihdamını artırmak ve kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve OKA iş birliğiyle 2024 yılının son çeyreğinde imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamında eğitim ve faaliyetler hayata geçirilmeye devam ediyor.
Sanayide Kadınlara Yönelik Mesleki Eğitimler Başlıyor
Kadınların sanayide üretim aşamasında daha fazla yer almalarını sağlayacak Endüstriyel Robot Operatörlüğü, Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü, CNC Torna Operatörlüğü, Kaynak Operatörlüğü gibi alanlarda eğitimler düzenlenecek. Ayrıca üretim öncesi aşamalarda gerekli olan Tasarım ve Prototipleme, Bilgisayar Destekli Tasarım, Makine Mesleki Resim, Teknik Resim, Temel ve Orta Seviye CAD Yazılımı, Bilgisayar Destekli Üretim gibi konularda da eğitim programları hayata geçirilecek. Bu kapsamda ilk eğitim olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı 14 Nisan 2025 tarihinde OMÜ Yeşilyurt MYO'da başlayacak.
Kadın Mühendis Okulu ile Sanayiye Nitelikli İşgücü Kazandırılacak
OKA, TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve Samsun Model Fabrika işbirliğinde sanayide kadın istihdamını artırmaya yönelik önemli bir adım da Kadın Mühendis Okulu olacak. Yeni mezun kadın mühendislerin reel sektörün ihtiyaçlarına uygun şekilde yetiştirilmesi amacıyla Endüstri 4.0, yalın dönüşüm, dijital dönüşüm ve verimlilik eksenlerinde bilgi ve beceri kazanmaları sağlanarak istihdam edilmelerinin önü açılacak. 10 Nisan 2025 tarihinde Samsun Model Fabrika'da başlayacak eğitim programının ardından kursiyerler 4 ay boyunca Model Fabrikanın Öğren Dönüş Programında staj yapma imkanı bulacak ve bölgedeki sanayi işletmelerinde istihdam edilmeleri hedefleniyor.
Mesleki Eğitim Raporu Hazırlandı: Geleceğin Büyüme Odağı Samsun'da Mesleki Eğitim Ön Planda
Geleceğin büyüme odağı Samsun'da mesleki eğitimin önemi vurgulanarak, bu kapsamda OKA tarafından Şehit İlhan Hamlı Mesleki Teknik Anadolu Lisesi odağında "Mesleki Eğitimin Bugünü ve Yarını" başlıklı bir rapor hazırlandığı belirtildi. Raporda okulun yetkinlikleri, fiziki altyapısı, öğrenci, veli, mezun, öğretmen ve özel sektörün beklentileri analiz edilerek güvenli, kaliteli ve sürdürülebilir mesleki eğitim için öneriler geliştirildi.
Mesleki Beceri Testleri Yaygınlaştırılacak
Samsun'un orta-yüksek teknolojili sanayideki hedeflerine ulaşmasında ortaokul sonrası öğrencilerin yeteneklerine uygun alanlarda eğitim almasının önemine dikkat çekildi. Bu doğrultuda Samsun'da yaygınlaştırılması planlanan Mesleki Beceri Testlerinin, sanayi sektörü ile iş birliği içinde öğrencilerin doğru mesleklere yönlendirilmesinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.
Veri ve İş Analistliği Alanında Yeni Eğitim Programı Başlıyor
Dünya Ekonomik Forumu'nun 2025 İşlerin Geleceği Raporunda 2030'a kadar değer kazanacak beceri alanları arasında yer alan Veri ve İş Analistliği konusunda OKA, "Kuzeyin Dijital Yıldızları Eğitim Programı"nı başlatıyor. 9 Nisan 2025 tarihinde başlayacak program ile teknoloji dünyasında iş analizi süreçlerini etkin yürütebilen, analiz tekniklerine hakim, veriyi doğru yorumlayıp iş kararlarına dönüştürebilen yetenekler yetiştirilmesi hedefleniyor.
OSB'lere Yeşil Dönüşüm Desteği
Samsun'daki Organize Sanayi Bölgelerinin Yeşil OSB Sertifikası alabilmeleri için 2025 Nisan sonu itibarıyla Eğitim ve Danışmanlık Programı başlatılacak. Program, bölgedeki sanayinin sürdürülebilir dönüşümünü desteklemeyi ve OSB'lerin Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi'ne uyum süreçlerini hızlandırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda kaynakların etkin kullanılması, ortak sistemsel yapılar oluşturulması ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik farkındalık artırılacak. Türk Standartları Enstitüsü iş birliğinde TR83 Bölgesi'ndeki 18 OSB'ye çevre, enerji ve kalite yönetim sistemleri konusunda eğitim ve çalıştay desteği verilerek Yeşil OSB belgesi alma süreçleri hızlandırılacak.
Lojistik Altyapısı Güçlendiriliyor: Samsun Lojistik 4.0 Yol Haritası Hazırlanıyor
Samsun'un 10 yıllık perspektifte kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak yük koridorlarının başlangıç noktası olması hedefleniyor. Bu kapsamda Samsun Lojistik Merkezi'nin kapasitesinin artırılması, limanlarda otomasyonun güçlendirilmesi ve bölgesel ticaret hacmini artıracak ara lojistik destek noktalarının kurulmasına öncülük edilecek. 10 yıllık dönem sonunda konteyner taşımacılığında kapasitenin %50, bölgesel ticaret hacminin ise %30 artırılması hedefleniyor ve bu doğrultuda Samsun Lojistik 4.0 Yol Haritası hazırlanması için çalışmalar başlatıldı.
Samsun-Mersin ve Samsun-Ankara Ulaşım Projeleri Bölgeye Değer Katacak
Kuzey-güney bağlantılarını güçlendirecek önemli projelerden biri olan Samsun-Mersin arasındaki hızlı tren ve otoyol bağlantısının tamamlanmasıyla Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri arasındaki erişilebilirliğin artırılması ve bu güzergahtaki yerleşimlerin Samsun ve Mersin limanlarından uluslararası pazarlara erişiminin kolaylaştırılması hedefleniyor. 2035'e kadar tamamlanması beklenen Samsun-Çorum-Ankara otoyolu ve hızlı tren projeleri de bu gelişme potansiyelini destekleyecek.
Sağlık ve Doğa Turizmi Potansiyeli Artırılıyor
2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi doğrultusunda Samsun'daki gelişmiş sağlık altyapısının turizm ile entegrasyonunun sağlanarak kentin sağlık turizminde önemli bir destinasyon haline getirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca Orta Karadeniz Yayla Koridoru kapsamında Samsun'un doğa turizminde de önemli bir rol üstlenmesi hedefleniyor. Kruvaziyer turizminin geliştirilmesi ve deniz ulaşımının diğer ulaşım ağlarıyla entegrasyonu da Samsun için önemli bir fırsat olarak görülüyor.
Karadeniz Kıyıları Yat Turizmi Fizibilite Çalışması Değerlendirildi
Bölgede mavi ekonominin geliştirilmesi amacıyla Karadeniz Bölgesi'ndeki Kalkınma Ajansları iş birliğinde yürütülen Karadeniz Kıyıları Yat Turizmi Fizibilite Çalışması da toplantıda ele alındı. Şile'den Hopa'ya kadar uzanan kıyı şeridinde yat turizmi altyapısının geliştirilmesini hedefleyen çalışma kapsamında yat limanı, iskelesi, barınağı ve çekek alanı ihtiyaçları analiz ediliyor. Şu ana kadar yapılan incelemelerde belirlenen potansiyel alanlar değerlendirilerek önümüzdeki 10-15 yıl içinde yat turizmi yatırımlarının hayata geçirilmesine yönelik bir planlama yapılacak. Nisan ayı içerisinde Samsun'da saha incelemeleri gerçekleştirilecek ve ilgili kurum yetkililerinin katılımıyla bir toplantı düzenlenecek.
Yeşil Mutabakat ve SoGreen Projesi ile Sürdürülebilir Üretim Destekleniyor
Avrupa Birliği'nin Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın Türkiye üzerindeki etkileri değerlendirilerek, özellikle Samsun'da öne çıkan çimento ve kimyasal gübre sektörlerinde yeşil dönüşüme yönelik uygulamaların yaygınlaştırılması ve desteklenmesinin önemi vurgulandı. Bu doğrultuda OKA'nın uygulayacağı Dünya Bankası destekli Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) projesi ile bölgedeki yeşil dönüşüm çalışmalarına destek sağlanacak.