Samsun içeme suyu bilindiği üzere kentin doğusunda Çakmak Barajından
Bir süreden beri Samsun şehir şebeke suyu ile ilgili vatandaşlarımız tarafından iletilen ve bizlerinde dikkatini çeken sudaki koku, bulanıklık,zaman zaman çamurlu akması ile ilgili; SASKİ Genel MüdürüSamsun Halkı ile alay eder gibi açıklamalar yapmayı tercih ediyor.
SASKİ Genel Müdürünün dün medyada yeralan açıklamalarına göre; mevsim geçişlerinde yaşanan aşırı ağışlar, kar erimesi nedeniyle, havuzların, hatların temizlenmesine bağlı estetik parametre durumuları olarak açıklamaktadır.
Genel Müdürün açıklamalarından anladığımız kadarıyla hattın içerisine ve havuzlarda zaman içerisinde oluşan çökettilerin aynı anda temizlenme işlemi yapılmış ve arıtma tesisine,tolere edilebileceği sınırlar üzerinde aşırı miktarda çamurlu birikinti gönderilmesine sebep olunmuştur. Bu açıkça işletme kusurdur.
Samsun’da ilk kez mi mevsim değişimi yaşanmaktadır?
Son iki haftada Samsun’da hangi aşırı iklim olayı yaşanmıştır?
SASKİ ilkkez mi hat bakımı, havuz temizliği yapıyor?
Samsun’da ilk kez mevsim değişimi yaşanmıyor ama Sayın Genel Müdür Samsun’a geldiğinden beri her mevsim değişiminde atık sular nedeniyle ya denizlerimiz, plajlarımız lağım kokuyor ya da içme sularımız lağım kokuyor.
Diğer bir hususda Samsun Halkın su faturasıdır. Samsun’da dört kişilik bir ailenin su faturası 100 Tl’nin üzerine çıkmışken şimdi bu maliyete bir de SASKİ Genel Müdürünün işletme kusurları nedeniyle içme ve mutfakta kullanmak için plastik ambalajlı sulara günlük 10 tl fazladan para ödenmesi maliyeti eklenmiştir.
Görülen o ki SASKİ rutin bakım işletme ve önleyici bakım faaliyetlerini sağlıklı yürütememektedir ve Samsun halkının sağlığını riske sokmakta ve su maliyetimizi artırmakta sakınca görmemektedir.
Su Artımı Kaçakları Çok Önemli
İçme suyu ve atıksu arıtma tesislerinde yüksek verimli koagülant ajan olarak Alüminyum Sülfat vb. madde kullanılır. Bunun sebebi ,Su içerisinde bulunan kirlilikleri yumak haline getirerek dibe çöktürmek ve kolayca filtre etmek amaçlıdır.
Gereğinden fazla miktarda kimyasal kullanılması (örneğin demir ve alüminyum) durumunda renk değişimi ve borularda birikme gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Bunun sonucunda ise suda bulunması max.200 ppb yani 200 mikrogram/litre gereken Alüminyum fazla miktarda bulunarak suda bulanıklığa sebebiyet verir ve sağlık açısından uygun olmayan problemlere sebebiyet verebilir.
Borulardaki birikme ve bulanıklık sebebiyle şehir şebeke suyunda bulunan Alüminyum miktarının her nekadar SASKİ yetkililerinin normal sınırlar içerisinde açıklama yapmış olsalar bile 200ppb nin üzerinde olduğunun tahmin edilmesi zor değildir.Çünki bu gibi durumlarda borulardaki birikimler ve fazla kullanım sebebiyle Alüminyum değerleri değişik noktalarda değişik miktarlar gösterecektir. Bir an önce su hattına kaçan alüminyum engellenmelidir.
Tabiki bu durumun insan sağlığına olumsuz etkileri uzun zaman içerisinde görülecektir. Aliminyum ağır metaldir, kalıtıları insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.
Hizmet kusurları logo oyuları ile örtülmeye çalışılmaktadır.
Samsun demokratik, laik, aydınlanmacı Cumhuriyetin kurduğu bir kenttir. Atatürk Anıtı Samsun’un simgesidir, markasıdır, kimliğidir, kişiliğidir, ruhudur.
Yönetim beceriksizliği ve hizmet kusurları logo değişikliği arkasına gizlenmek isteniyor. SASKİ’nin ithal büroktlarının tercihi ile kullanılmaya başlanılan yeni SASKİ logosunun kimliği, kişiliği, ruhu yoktur. Samsun’u ve SASKİ’yi hiçbir şekilde temsil etmemektedir.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanına sesleniyoruz, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Samsun Halkına karşı doğrudan sorumludur. Samsun Halkının sağlığıyla oynanmasına seyirci kalmayınız.
Samsun halkı ile gönül bağı kuramayan, Samsun halkına karşı kendisini sorumlu hissetmeyen bürokratlarınızın Samsun Halkı ile alay etmesine, kentin Ataürkçü, çağdaş kimliği ile oynamasına müsade etmeyiniz.
Saygılarımızla.
25 Şubat 2020
Mehmet Özdağ - SAMÇEP Sözcüsü
Osman Nuri Pilgir – Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı