Samsun'un Terme İlçesi'nde 1970'li yıllarda kurulan ve 3 yıl önce ekonomik nedenlerle kapatılarak atıl duran 'Alüminyum Fabrikası'nın yeniden canlanması için yerel yatırımcılar bekleniyor. Fabrikanın hisselerinin yüzde 50'si özel sektörde, yüzde 25'i Büyükşehir Belediyesi, yüzde 5'i Terme Belediyesi, yüzde 17.5'u Kalkınma Bankası ve yüzde 2.5'u da vatandaşta bulunuyor.
'ÇÜRÜMESİNİ İSTEMİYORUZ'
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul fabrikanın yerel yatırımcılarla yeniden faaliyete geçeceğini ve ilçeye önemli bir istihdam sağlayacağını belirterek şunları söyledi:
"İlçemizin en önemli istihdam kaynaklarından biri olan bu fabrika maalesef 3 yıldan beri kapalı durumda. Terme için, ülkemiz ekonomisi için büyük bir hazine burası. Tekrar faaliyete geçebilmesi için bir iki aylık çalışma yeterli. İçerisindeki makineler çalışıyor. Bakımla daha iyi duruma gelebilir. Ürettiği ürün çeşitliği bakımından da oldukça zengin bir fabrika. Aylık yaklaşık 500 ton alüminyum üretiliyor. Buradan yüzlerce kişi ekmek yedi, emekli oldu. Tekrar ilçe halkının istidahamının sağlanması için de önemli bir fabrika. Buranın kaderine terk edilip çürümesini istemiyoruz. Bunun için yatırımcıları buraya bekliyoruz."
'ÜRETİMİN YÜZDE 70'İ İHRAÇ EDİLİYOR'
Fabrikanın ürettiği ürünlerinin yüzde 70'inin ihraç ettiğini kaydeden Terme Belediye Başkanı Şenol Kul şunları anlattı:
"Burası aynı zamanda Türkiye'nin en kaliteli alüminyumunu üreten ve bunun yüzde 70'ini ihraç eden bir fabrika. En fazla ihraç edilen ülkede de Almanya. Bu bile ne kadar kaliteli bir üretim yapıldığını gösteriyor. İlçemiz ve ülke ekonomisi için bir an önce fabrikanın yeniden faliyete geçesini diliyoruz. Vatandaşlarımız da dört gözle bunu bekliyor. 300 kişi istindam sağlanıyor. Fabrakia adım adım gelişeceği için bu rakam daha da artabilir."