Öne Çıkanlar kaza şehit

İP Samsun Vekili Medikal Sektörün sorunları için araştırma istedi
Yaklaşık 35 yıllık Medikal Sektör üretim geçmişi olan Samsun’da, Tıbbi Cihaz üretiminde önemli adımlar atılmaya çalışılmakta.

Bu adımlar çerçevesinde, TBMM çatısı altında oluşturulacak olan Araştırma Komisyonu’nun medikal sektör için önemli gelişmeler kaydedeceğini belirten Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Tıbbi Cihaz Sektöründe milli ve yerli üretimin payını artırmak, sektörün ihtiyacına yönelik kalifiye insan gücünün yetiştirilmesini ve medikal sektörün imkânlarının iyileştirilmesini sağlamak, yenilikçilik ve girişimcilik kültürünü geliştirmek maksadıyla Araştırma Komisyonu kurulması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.

“Ülkemizde Tıbbi Cihaz Sektöründe milli ve yerli üretimin payını artırmak, yenilikçilik ve girişimcilik kültürünü geliştirmek, firmalar arasında işbirliğini artırarak ortak projeler yürütülmesi için altyapı oluşturmak kısacası ülkemize ekonomik başarı kazandıracak çalışmaları desteklemek en önemli görevler arasındadır.” diyen Bedri Yaşar, ülkemizin kg. başı ortalama ihracat gelirinin 1,5 dolar civarında iken, medikal ürünlerde ihracat bedelinin ortalama kilogram başına 1000 dolar hatta ürün özelliklerine göre daha yüksek seviyelere ulaştığına vurgu yaptı.

Özellikle Samsun’da köklü bir geçmişi olan medikal sektörün vizyon ve misyon yetersizliği olduğunu, Devletin, medikal sektör için hedef odaklı çalışmalar yapmasının önem teşkil ettiğini belirten İYİ Partili Milletvekili, “Türk tipi sanayileşme modeli” oluşturulmasının bu kapsamda da etkin destek ve denetleme yapılması gerektiğinin altını çizdi.

ABD’nin payı %49 Türkiye’nin %1!!!

ABD’nin, Dünya tıbbi cihaz pazarı içerisindeki payının %49 iken, 35 yıllık Medikal Sektör üretim geçmişi olan Türkiye’nin, Dünya tıbbi cihaz pazarı içerisindeki payının %1 olduğunu söyleyen Yaşar, “Beklentinin çok altında kalan bu rakam, üretim payını arttırmak isteyen sanayicinin desteklenmediğinin ispatı niteliğindedir. Dünya nüfusunun sadece %25’inin Amerika ve Avrupa’da yaşamasına rağmen tıbbi cihaz sektörüne ait pazarın %80’inden fazlası bu ülkelerin elindedir. Avrupa Tıbbi Teknoloji Sanayinde 650.000 kişi çalışıyorken, ülkemizde yerli firmalar açısından kamudaki iş potansiyelinin oldukça düşük olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Medikal ihtiyaçların sadece %15’i yerli üretim ile karşılanabilmektedir. Tıbbi cihazların %85’i ise ithal edilerek ülke ihtiyacı karşılanmaya çalışılmaktadır. Sektörel olarak ülkemizin tüketim istatistiklerine göre senelik ürün ihtiyaçları belirlenmeli, yerli firmalara üretim yaptırılmalı, istikrarlı bir pazar oluşturulmalı, kamu tarafından alımlar desteklenmelidir.” şeklindeki sözleri ile medikal sektörün desteklenmesindeki önemi ve konu ile ilgili çözüm önerilerini açıkladı.

Medikal sektör desteklenirken, yerli malına karşı olan olumsuz tutumun değiştirilmesinin şart olduğunu ifade eden ve bu yönde çalışmalar yapılmasındaki gerekliliğe vurgu yapan Samsun Milletvekili, medikal sektörde faaliyet gösteren işletmelerin sanayi arsaları ve bina maliyetlerinin de yüksek olduğunu belirtti.

Bedri Yaşar konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Bu işletmelere devletin destek vermesi, “işletmelerin kira öder gibi işyeri sahibi olabilmesi” sağlanmalıdır. Yeni oluşturulacak medikal organize sanayi bölgelerinde çalışma ve yaşam alanları ile birlikte planlanmalı kampüs formatında imar yapılmalıdır. Söz konusu bu işleyiş ile hem işletmelerin hem de çalışanların veriminin artacağı aşikârdır.” ifadelerine yer verdi.

Medikal sektöründe en büyük sorunlarından birinin vasıflı personel eksikliği olduğunu, bu eksikliği gidermenin sektörün ilerlemesini sağlamak olduğunu söyleyen milletvekili; “Bu nedenle okullarda yeterli mesleki eğitim verilmelidir. Üniversite-Kamu-Sanayi işbirliğinin yetersiz olduğunu söylemek mümkündür. Karşılıklı faydalanma modelleri ve performans ödül sistemleri tanımlanmalı, işbirliği teşvik edilmelidir. Devletin firmaları, firmaların ise devlet algılayabilmesi için aktif çalışmalar yapmak şarttır. Firmaların yerelde daha iyi analiz edilebilmesi, desteklenebilmesi için ‘kobi bölge ajansları’ ve ‘profesyonel kümeler’ oluşturulmalıdır.” diyerek, medikal sektörün gelişimi için yapılması gerekenleri açıkladı.

Ülkemizde Tıbbi Cihaz Sektöründe milli ve yerli üretimin payını artırmak, sektörün ihtiyacına yönelik kalifiye insan gücünün yetiştirilmesini ve medikal sektörün imkânlarının iyileştirilmesini sağlamak maksadıyla TBMM çatısı altında bir komisyon kurulmasının önem arz ettiğini ve tüm siyasi parti gruplarından bu konuda destek istediklerini söyleyen Samsun Milletvekili Yaşar, “ülkemizin kalkınması için önemli bir aşama kaydedecek bu sektörün desteklenmesi için herkesin üzerine düşen görevi yerine getireceğine inanıyorum.” dedi.

Anahtar Kelimeler:
SamsunIyi PartiBedri Yaşar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.