İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta; Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun brüt rezervlere ilişkin “'Brüt rezervler Merkez Bankası'nın rezervleri değil mi? Neden bunlara da bakılmıyor?'' ifadelerini değerlendirdi.
YÜKÜMLÜLÜKLERİNE DE BAKIYORUZ
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu geçtiğimiz günlerde brüt rezervlere ilişkin bir açıklama yapmış ve ''Brüt rezervler Merkez Bankası'nın rezervleri değil mi? Neden bunlara da bakılmıyor?'' ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Samsun Milletvekili Erhan Usta; ''Biz brüt rezervlere bakıyoruz lakin bununla birlikte Merkez Bankası'nın yükümlülüklerine de bakıyoruz'' dedi.
NET REZERVLER PİYASA FİYATINI BELİRLER
Merkez Bankası'nın rezervlerinden ziyade yükümlülüklerine de değinen Usta; ''Bugün itibariyle Merkez Bankası'nın swaptan 62 milyar dolar ödemek üzere bir yükümlülüğü söz konusu. Bunu görmeyecek miyiz? Bununla birlikte Merkez Bankasının 103 milyar dolar da diğer yükümlülükleri mevcut. Toplamda 165 milyar dolar yükümlülüğü bulunan bir Merkez Bankası ile karşı karşıyayız. Elbette bir rezerv söz konusu. Ancak toplam yükümlülükler ile belirlendiğinde net rezerv yaklaşık eksi(-) 45 milyar dolar. Merkez Bankası her ne kadar net rezervleri gündeme almasa da piyasalar net rezervleri gösterge kabul etmektedir. Bunun sebebini basit bir şekilde ifade edersek; net rezervler piyasa fiyatını belirler. Dolayısıyla net rezervleri görmezden gelmek mümkün değildir.'' ifadelerini kullandı.
FAYDASINDAN ÇOK ZARARI DOKUNACAKTIR
Merkez Bankası'nın önümüzdeki 1 yıl içerisinde 50 milyar dolar rezerv biriktirme hedefine değinen Usta; '' Bu güzel bir hedef. Ancak bu hedefi borç yaratmayacak veya içeride dövüz talebini arttırmayacak şekilde hayata geçirmek de zaruridir. Kuru arttırmaya yönelik rezerv biriktirme politikasının uygulanması durumunda bunun ekonomiye faydasından çok zararı dokunacaktır.''dedi.
ÜSTÜNÜ KAPATMAYA ÇALIŞMAKTADIR
128 milyar dolar tartışmalarına da değinen tutan Usta; ''128 milyar doların heba edilmesinin vermiş olduğu zararın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Ancak Merkez Bankası bu söylemleri ile esasen bu yanlışı kabullenmeden ve milletimizin huzurunda itiraf etmeden bu büyük hatanın üstünü kapatmaya çalışmaktadır.'' ifadelerini kullandı.
TEKNİSYEN GİBİ DAVRANIN
Kavcıoğlu'nun, ''Türkiye'ye CDS (ülke risk primi) noktasında haksızlık yapılıyor. Gelişmekte olan ülkelerde risk primi 170 iken Türkiye'nin 400'ün üzerinde olması mantıklı değil.'' açıklamalarına da değinen Usta; Kavcıoğlu'nun bir siyasetçi gibi değil bir ekonomi teknisyeni gibi davranması gerektiğini,ve Kavcıoğlu'nun Türkiye'nin CDS değerini düşürmesinde zorunlu bir kamu görevinin içerisinde olduğunu ifade etti.
BUNUN SORUMLUSU MEVCUT İKTİDAR İLE BİRLİKTE SİZSİNİZ
Türkiye'nin risk priminin yüksek olmasında 'dış güçler'in değil, uygulanan yanlış politikaların etkili olduğunu belirten Usta; '' Siz eğer durduk yere ve hiçbir gerekçe öne sunmadan politika faiz oranında 100 baz puan düşüş yaparsanız Türkiye'nin risk primi artar ve bunun sorumlusu mevcut iktidar ile birlikte siz olursunuz.'' ifadelerini kullandı.
Son olarak Merkez Bankası'nın belirsiz ve tutarsız atmosferde aldığı kararların bir güven ortamını sağlamaktan çok uzak olduğunu belirten Usta; Türkiye ekonomisinin açık bir ekonomi olduğunu ve hatayı kabul edemeyecek bir yapısının olduğunu; yapılması gerekenin ise hem rezervler açısından hem de CDS açısından Türkiye'nin; borç yaratmayan, sağlıklı, uzun vadeli sermayeyi çekmesi olduğunu vurguladı.