Osmanlı İmparatorluğu’nun, Türkiye Cumhuriyeti’ne bıraktığı en büyük ve olumsuz miras, tek hakim ideolojisi din olan, % 90’ı okuma yazma bilmeyen halk olmuştu. Bu toplumu kısa sürede eğitmek mümkün olmadı. Ayrıca din ve geleneğin ağır bastığı toplumda evde karısını dövmeyi normal gören, kız çocuğunu okula göndermeyen, kadının çalışmasını engelleyen, muhafazakar, şovenist erkek düşüncesinin hakim olduğu bir toplumda eğitim de bir yere kadar etkili olabilirdi.
Halk Osmanlı yönetimi ve politikası eliyle 600 küsur yıl cahil bırakıldığından, halkın dini bilgilerine bol hurafe eklenmiş, din kulaktan dolma bilgiler ve birkaç ezberlenmiş sureden ibaretti. Müslümanlıkta, dolayısıyla Osmanlı’da kimliği belirleyen temel öğe dindi. Kişi için “Elhamdülillah Müslüman’ım” demesi yeterli idi. İsmi, cismi, etnik kimliği sonra gelirdi. Müslüman kimliğinin belirlenmesinde ikinci rolü mezhepler ve tarikatler oynuyordu. Bir Müslüman’ın, dünya görüşü çoğunlukla ait olduğu tarikat tarafından şekilleniyordu. Bireysel kimliği, hür düşüncesi, tarikat üyeliği ile tamamen yok oluyordu. Tarikat üyesi olmak demek bütün maddi varlıklarını, hür düşünceni, kimliğini tarikat kapısının eşiğinde bırakmak demekti.
TARİKATTAN BİLİME, BİLİMDEN TARİKATA
Anadolu’nun her tarafına yayılmış tarikatler ve mürşit denilen tarikat liderleri toplum üzerinde yüzlerce yıl büyük etkinliğe sahipti. Fakat düşünmeyi, soruşturmayı teşvik etmeyen, üyelerinden tek tip düşünce içinde lidere karşı teslimiyetçi olmalarını isteyen, modernleşmenin kapısını açan bireyselleşmenin söz konusu olmadığı tarikatler-cemaatler modern dünya insanı için bir felsefi, bilimsel bir çıkış yolu değildi.
Tarikatlerde mürşit, müride tek doğru yolu gösteren kılavuzdu. 22 Eylül 1924’de Samsun İstiklal Ticaret Mektebi’ndeki söyleminde Kemal Atatürk şöyle demişti: ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ Bu ifade aynı zamanda bir Müslüman ülkesinde ilk defa söylenmiş olup, gerçek müspet ilimle dinsel dogmatik öğreti arasında çekilen, kesin ve önemli ilk ayrılık çizgisi idi.
Yüz yıllardan beri Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılıp halk ile bütünleşmiş olan tarikatlerin bazılarında 19. yüzyıldan itibaren “İslam, artık bir din değil, bir kültür bütünüdür” fikri yayılmaya başlamış, bir kısım tarikat ehli, tarikatın içindeki kimselere, “Artık mistisizmi bir tarafa bırakalım, yaşadığımız çağda Müslümanlara gerekli sorumlulukların anlatılmasının zamanı gelmiştir” demeye başlamışlardı. Çünkü modernleşme eğilimlerinin sonucu olarak yeniden yapılanma çabaları İslam dünyasının değişmez zannedilen yapısını zorluyor, her toplumda olduğu gibi İslam’da da ani yapısal değişiklikler bir sosyal kriz ile birlikte belli bir reaksiyonu da ortaya çıkarıyordu. İslam yaşamı modern yaşam alışkanlıklarıyla çelişiyordu, bu ister istemez tarikat yapısını ve düşüncesini de etkiliyordu. Kökeni 12. yüzyıla kadar giden Nakşibendi tarikatı, özellikle 1958’den itibaren, Mehmet Zahit Koktu önderliğindeki ve Nur cemaati içinden çıkıp 1970’lerde sivrilmeye başlayan Fetullah Gülen liderliğindeki cemaatler Müslümanların günün yaşam gereklerinden kopmadan modern teknolojiyi, bilimi ve ticaret olanaklarını kullanarak yaşamalarını öneriyordu. Uzun zamandır iktidardaki politikacıların oldukça büyük kısmının M.Z. Kotku’nun örgütlediği Nakşi’ler ve F. Gülen’in liderliğini yaptığı cemaat ile bir şekilde bağlantılı olması tesadüf değildir.
Çeşitli cemaatlerin rahle-i tedrisinden daha geniş çaplı geçmiş bir ekip olan AKP iktidara geldiğinde, cemaat ve tarikatlerin gücü ülkede ve devlet içinde en üst seviyelere ulaştı. Böyle bir durum Osmanlı tarihinde bile görülmemişti.
Türkiye’de sivil toplum örgütleri Batı’daki gibi gelişip yayılmadığından bu boşluğu hemşerilik, akrabalık birliği, cemaatler, tarikatler kapatıyordu. Tarikat ve cemaatlerin 1970’lere kadar para gücü fazla yoktu. Sonradan modern dünyanın gereği, teknoloji, eğitim, ticaret, medya olanaklarını kullanıp ticaret adamlarını organize etmeye başladıktan sonra çok büyük para, taraftar ve politik güce eriştiler. Belli başlı bir iki cemaat artık öyle büyük bir güce erişmişti ve öyle bir çekim merkezi olmuşlardı ki, siyasi partiler eskisinden daha çok cemaatlerin-tarikatlerin desteklerini alma yarışı içine girdiler.
Bugün kendilerinin tarikat değil de cemaat olarak adlandırılmasını isteyen tarikatler her zaman resmi dini ideolojinin dışında, “halk İslamı”na, “halk kültürü”ne daha yakın olup her ne kadar devletlerden zaman zaman imtiyazlar almış olsalar da, devletten değil halktan beslenmişlerdi.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e devredilen tarikatler 1925 yılından sonra yer altına indi. Yeraltında mümkün olduğu kadar kimliklerini, birliklerini korumaya çalışarak “tarikat İslamı”na devam ettiler. 1950’ye gelindiğinde 24 milyon nüfusun hala % 40’ı okuma yazma bilmiyordu, bilenlerin çoğunun da dünya görüşü, çağın gerçeklerini anlamadan uzaktı. Bu kadar yoğun cahilliğin yaşandığı ülkede 1950’de çok partili dönemin başlaması dini politikaya alet eden ucuz popülist politikalara da yol açtı.
ILIMLI İSLAM’IN TOHUMLARI 50 YIL ÖNCE ATILDI
Muhafazakarlar, 1950 seçimini DP’nin almasını İslam’ın bir zaferi olarak görmüşlerdi. (Tarık Z. Tunaya, İslamcılık Ceryanı, s.223). İşte ülkenin demokrasiye geçişinde halkın demokrasi anlayışı, dünya görüşü buydu. Buradan ne kadar demokrat çıkabilirse, o kadar çıktı.
Adnan Menderes’in pek dindar olduğu söylenemezdi, üstelik çapkınlıklarıyla meşhur olmasına rağmen oy getirir diye halka ‘ Siz isterseniz şeriatı bile getirisiniz’ diyebilmişti.
Demokrat Parti, Arap harfleriyle tedrisat yapılması için gizli ve aleni tedrisat yapma ile ilgili 31 Eylül 1931 tarihli 12073 sayılı kararnamedeki yasaklamayı kaldırarak gizli Kuran kurslarına, İmam Hatip okullarına, tarikatlere yeşil ışık yaktı. Bu açılım Demokrat Parti’den sonra gelen hükümetlerin de katkısıyla Türk İslam Sentezi, Ilımlı İslam derken, 50 yılda meyvelerini verecekti.
HÜKÜMETLERİN CEMAAT’LE İLİŞKİSİ
1965 yılında %53 oy alarak iktidar olan AP Başkanı Süleyman Demirel, 12 sene başbakanlık, 7 sene cumhurbaşkanlığı, 21 sene parti başkanlığı yapmıştı.. Saidi Nursi, 1934-35 arasında Isparta’da kalmış, epey mürit toplamıştı. S. Demirel’in doğduğu İslamköy’de, Nurculuk hareketi oldukça etkiliydi. Demirel politik yaşamında çeşitli tarikatlerle ilişkilerini iyi tuttu. Zaman zaman Said’i Nursi hakkında övgü dolu sözler söyledi. ‘ Demirel seçimlerden önce parti listesinden aday gösterip TBMM’ne tarikat şeyhleri aramış, bu çevrelerin siyasi desteğinden medet ummuştu.’(Oktay Ekşi, Hürriyet, 13.11.1994)
12 Eylül askeri rejimi aynı kesimlere şirin gözükmek için ilkokullara mecburi din dersi koydular. Suudi Arabistan kökenli şeriatı yayma misyonunu üstlenmiş Rabıta örgütünün yurt dışındaki Türk imamların maaşlarını ödemelerine göz yumdular . Bazı tarikat liderleriyle ilişki kurdular. Turgut Özal dönemi, çeşitli eğilimlere açık tarikatlerle, cemaatlerle içli dışlı olunan, cemaatlerin daha da güçlendiği bir dönem..
1993 yılında Türkiye’de ilk kadın başbakan olan Tansu Çiller, Ertuğrul Özkök’e 1994 yılında şöyle yakınır: ‘Tarikatler bizimle temas kurmuyor. Türk siyaset tarihinde tarikatler önemli. Doğru Yol Partisi bu bakımdan geri kalmış.’ (Hürriyet, 23. 09.1994) Bu yakınma ve mesaj yerini bulmuş olacak ki, yaklaşık 3 ay sonra, 13 Aralık 1994’de, dönemin başbakanı Tansu Çiller ile Fethullah Gülen buluşur.
Bu buluşma üzerine DSP lideri Bülent Ecevit, 14 Aralık 1994’de bir basın toplantısı düzenler. Bu görüşmeden dolayı Tansu Çiller’i inanç sömürüsü yapmakla suçlar. (Yalçın Bayer, Hürriyet, 06.11.1999)
Fakat bir süre sonra aynı Bülent Ecevit, birden Fathullah Gülen ve okullarına övgüler düzmeye başladı. Fethullah Gülen, Papa ile görüşmek için İtalya’ya gittiğinde onu havaalanın da T.C Roma Büyükelçisi karşılamıştı. Bülent Ecevit, elçinin karşılamasını bizzat istemiş, bunu da daha sonra beyan etmişti.(Hürriyet, 10. 12.1999)
Cemaatin gücünü ABD’nin 1990’larda fark etmesi, cemaat liderinin okyanus ötesine giderek devamlı ikamete mecbur kalması sonucu, cemaat ABD’nin de desteğiyle global bir güce dönüşmüştür. Artık Türkiye’de “okyanus ötesi” denince ABD değil, Fethullah Gülen ve cemaati akla gelmektedir. Eylül’de Anayasa referandumunda F. Gülen’in açıkça hükümete destek vermesi ve Başbakan’ın okyanus ötesine, cemaatin verdiği bu desteğe karşılık selam göndermesi, bu cemaatin Hükümet ile ne kadar iyi ilişkiler içinde olduğunun da bir göstergesidir.
AVCI’NIN TUTUKLANMASI, CEMAAT’İN GÖVDE GÖSTERİSİ
Bu cemaat Türkiye’de herkesin gözünü korkutmuş durumda. Hükümet görevlileri bile söz konusu bu cemaat ve lideri olunca eleştiri konusunda tamamen sessiz kalmayı yeğliyorlar. Hanefi Avcı bu konuda şöyle diyor; ‘Benim yazdıklarımı çok kişi biliyor. Emniyet içinde, basın içinde ama bilmezleri oynuyorlar’. (Hanefi Avcı- Nedim Şener Röportajı, Milliyet, 26.08.2010)
Hanefi Avcı’nın Cemaatin iç yüzünü anlatan kitabından sonra sol bir terör örgütüne yardım ettiği suçlamasıyla tutuklanması, cemaatin bir nevi gövde gösterisi olarak algılandı.
Hanefi Avcı olay yaratan kitabında şunları yazmıştı; ‘ Türkiye’de özel yetkili mahkemeler son beş altı yıldır her tayinde sistemli bir şekilde yavaş yavaş cemaatin kontrolüne geçmiş durumda….Sistem cinnet geçiriyor.’ (Haliç’te Yaşayan Simonlar, s.518 ) Cemaat adalete sızmış kendi kurallarını uyguluyor…Tarafsız hakim ve savcılar hukuka göre davranırken, cemaat taraftarları cemaatin talimatına göre davranıyor….Bir grup polis kritik noktaları ele geçirmiş diğerlerine suç isnadını da aşan resmen iftira atmaktan geri durmuyor.’ (s.524-525)
Bu yaratılan korku imparatorluğu karşısında medya başta olmak üzere çoğunluk sindirilmiş, çok az kişi bu cemaati eleştirme cesaretini kendisinde bulabilmektedir.
TOPLUM BİRBİRİNE KİN GÜDEN CEPHELERE AYRILIYOR
İşin en tehlikeli tarafı cemaatleri, politikayı, medyayı, finansı, dini, etnik yapıyı, bilumum enstrumanları kullanarak gizli bir el tarafından, ülkenin toplumsal birliği, ekonomisi gittikçe zayıflatılmaktadır. Toplum bugüne kadar hiç örneği görülmemiş bir şekilde borçlandırılmış olup aynı zamanda belli coğrafi, kültürel, inançsal, etnik, politik segment ve cephelere ayrılıp birbirine kin güden bir hale getirilmeye çalışılmaktadır.
Dünyada hiç örneği görülmeyecek şekilde dini bütün olmadığı düşüncesiyle büyük sanayicilerin sivil toplum örgütü kaşısında, dini ağırlığı ağar basan diğer bir sivil toplum örgütü kurulmuş, bunlara daha sonra başkaları eklenmiştir. Dini imanı olmayan para ve sermaye İstanbul sermayesi-Anadolu sermayesi diye ayrılmıştır. “İstanbul sermayesi” yine fazla dini bütün olmayanları ima ederken, “Anadolu sermayesi” bunun karşısına oturtulmuştur.
Referandumdan sonra ülke hayırcı kıyı kentleri ve diğer bölgeler olarak bölünmüştür.
Washington merkezli bu gizli el, medya ve küresel sermaye gücüyle bizi yönlendirmektedir. Maalesef dezenformasyonlarla yanlış yönlendirilen Türk halkının çoğunluğu global, küresel alandaki bilinçsizliğinin de etkisiyle kolayca yönlendirilmektedir. Doğruları konuşup halkı uyarmaya çalışan bir avuç kişiyi de fazla dinleyen yoktur. Fazla konuşmaya başladılar mı bir şekilde susturulmaktadırlar.
Referandumdan sonra ülke hayırcı kıyı kentleri ve diğer bölgeler olarak bölünmüştür.
Washington merkezli bu gizli el, medya ve küresel sermaye gücüyle bizi yönlendirmektedir. Maalesef dezenformasyonlarla yanlış yönlendirilen Türk halkının çoğunluğu global, küresel alandaki bilinçsizliğinin de etkisiyle kolayca yönlendirilmektedir. Doğruları konuşup halkı uyarmaya çalışan bir avuç kişiyi de fazla dinleyen yoktur. Fazla konuşmaya başladılar mı bir şekilde susturulmaktadırlar.
Olay yalnız cemaat olayı değildir. Amaç ülkede demokrasiyi geliştirmek de değildir. Perde arkasında bu iş, ülkeyi küresel sermayeyeni kolayca at koşturacağı şekilde yapılandırmak ve bu yaratılan korku ve kaos ortamında laik Türkiye Cumhuriyeti’nden 80 küsur yıllık rövanşı almaya çalışmaktır.
İşin özeti budur.
İsmail Tokalak