Alaçam’da Çeltik Rekoru: İlçe Ekonomisine 420 Milyon Lira Katkı Sağlandı
SAMSUN – Alaçam ilçesi Göçkün Mahallesi’nde, Alaçam Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen Çeltik Hasat Festivali yoğun katılımla gerçekleştirildi.
İlçe Ekonomisinin Temel Taşı Çeltik Oldu
Festivalde konuşan Alaçam Kaymakamı Fatih Kayabaşı, Alaçam’ın Bafra’dan sonra Samsun’da en fazla çeltik ekili alanına sahip ikinci ilçe olduğunu belirtti. 2024 yılı verilerine göre 22 bin 500 dekar alanda 18 bin tonun üzerinde çeltik üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Kayabaşı, “Ortalama verim dekarda 809 kilogram ile Türkiye ortalamasının üzerine çıkmıştır. Çeltikten elde edilen yaklaşık 420 milyon liralık hasılat sayesinde çeltik, bugün Alaçam ekonomisinin temel taşlarından biri haline gelmiştir.” dedi.
Hedef Kendi Markasını Yaratmak
Alaçam Belediye Başkanı Ramazan Özdemir de ilçenin çeltik üretiminde ve veriminde Samsun ikincisi olduğunu vurguladı. Belediye olarak çeltiğin hak ettiği katma değeri alması için çalıştıklarını söyleyen Özdemir, “Amacımız ilçemizde bir çeltik markası oluşturmak ve gerekli pazar payına hakim olmaktır. Bununla ilgili ilerleyen dönemlerde somut çalışmalarımızla hizmet vereceğiz.” diye konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Sönmez ise, ilçede 17 mahallede 675 ailenin çeltik tarımıyla geçindiğini belirterek, “Samsun bölgesinde en kaliteli çeltik ilçemizde üretilmektedir. Amacımız, ürettiğimiz kaliteli çeltiği markalaştırmak ve üretimi artırmaktır.” dedi.
Festivale; Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Necmi Çamaş, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Bölge Müdürü Derya Şahinler, Tarım Kredi Bölge Müdürü Bekir Parlak ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çiftçiler katılım sağladı.


