Alaçam’da Dayanışma Seferberliği: Halk Ekmek ve Askıda Yemek Dönemi Başladı
Samsun’un Alaçam ilçesinde, belediye ve fırıncı esnafının iş birliğiyle hayata geçirilen “Halk Ekmek” satış noktası hizmete açıldı. Proje kapsamında ayrıca Osmanlı’dan miras kalan “Askıda Ekmek” ve “Askıda Yemek” uygulamalarıyla ihtiyaç sahiplerine destek olunacak.
Alaçam Belediyesi, dar gelirli vatandaşların temel gıda maddelerine daha uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlamak amacıyla ilçenin en işlek noktalarından biri olan Anneler Parkı’nda ilk Halk Ekmek büfesini açtı. Açılış törenine ilçe protokolü, esnaflar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kaymakam Kayabaşı: “Bir Elin Verdiğini Diğer El Görmeyecek”
Açılışta konuşan Alaçam Kaymakamı Fatih Kayabaşı, projenin hem kaliteyi hem de uygun fiyatı bir arada sunduğunu vurguladı. Kayabaşı, “İlçemizin güzel bir lokasyonunda, Alaçamlı fırıncılarımızın üreteceği kaliteli ekmekleri vatandaşlarımıza sunuyoruz. Burada aynı zamanda ‘Askıda Ekmek’ uygulaması yapılacak. Hayırseverlerimizin desteğiyle, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın incinmeden bu hizmetten faydalanacağı bir nokta olmasını temenni ediyorum,” dedi.
Başkan Özdemir: “Esnafımızla El Ele Verdik”
Projenin en dikkat çeken yönü ise belediyenin yerel esnafla çatışmak yerine iş birliği yapması oldu. Alaçam Belediye Başkanı Ramazan Özdemir, fırıncılarla ortak hareket ettiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Fırıncılarımıza rağmen değil, onlarla beraber bir proje yapmak istedik. Sağ olsunlar, büyük destek verdiler. Alaçam’da üretilen ekmeği, belediyemiz logosu altında daha uygun fiyata sunuyoruz. Bu, hem esnafı hem de hemşehrilerimizi merkeze koyan bir projedir.”
Türkiye’ye Örnek Model: Askıda Yemek
Başkan Özdemir, yardımlaşma ağını sadece ekmekle sınırlı tutmadıklarını müjdeledi. Belediyeye ait restoranda “Askıda Yemek” imkanının da başlatıldığını duyuran Özdemir, “Geçmişimizden aldığımız yardımlaşma feyzini gelecek nesillere aktarıyoruz. Vatandaşlarımız belediye restoranımızda bu imkandan faydalanabilecekler,” dedi.
Bu yeni dönemle birlikte Alaçamlılar, belediye ve fırıncıların ortak girişimi sayesinde hem ekonomik ekmeğe ulaşacak hem de köklü bir dayanışma geleneğinin parçası olacak.


