Orta Afrika Cumhuriyeti'nin batısındaki Nana-Mambéré bölgesinde bulunan Zamboye köyü yakınlarında geleneksel yöntemlerle işletilen altın madeninde yaşanan göçük, son yılların en ağır maden facialarından birine dönüştü.

Facianın 18 Ağustos Salı günü meydana geldiği, çok sayıda işçinin yer altında bulunduğu sırada maden sahasında göçük yaşandığı bildirildi.

CAN KAYBI KONUSUNDA FARKLI AÇIKLAMALAR

Facianın bilançosuna ilişkin farklı rakamlar geliyor.

Yerel madencilik kuruluşundan üst düzey bir yetkili 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, bölgede görev yapan kurtarma görevlileri de ölü sayısının 100'ü geçtiğini bildirdi. AP'nin son haberine göre enkazdan cenazelerin çıkarılması sürüyor ve can kaybının daha da yükselmesinden endişe ediliyor.

Yeni Parti Alaçam`da Parti Binası Açtı
Yeni Parti Alaçam`da Parti Binası Açtı
İçeriği Görüntüle

Orta Afrika Cumhuriyeti Maden Bakanı Rufin Benam Beltoungou ise hükümetin doğruladığı can kaybının 49 olduğunu açıkladı. Bakanın verdiği bilgiye göre hayatını kaybedenlerden 35'i Orta Afrika Cumhuriyeti, 12'si Kamerun, 2'si ise Çad vatandaşı.

Bu nedenle facianın kesin bilançosu henüz netleşmiş değil.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Maden sahasında göçük altında kalanların bulunması için çalışmalar devam ediyor.

Ancak bölgedeki ekipman ve uzman personel yetersizliğinin kurtarma faaliyetlerini zorlaştırdığı bildiriliyor. Bazı madencilerin hâlâ kayıp olduğu veya enkaz altında bulunduğu belirtilirken, yaralılar arasında durumu ağır olanların da bulunduğu aktarılıyor.

Şiddetli yağışların zemini zayıflatmasının ve maden tünellerinin çökmesinin faciaya katkıda bulunmuş olabileceği değerlendiriliyor. Olayın kesin nedeninin belirlenmesi için soruşturma başlatıldı.

HÜKÜMET MADENİ KAPATTI

Facianın ardından Orta Afrika Cumhuriyeti hükümeti harekete geçti.

Maden Bakanı Beltoungou, Zamboye'deki maden sahasındaki faaliyetlerin ikinci bir emre kadar resmen durdurulacağını açıkladı.

Bölgede geleneksel ve küçük ölçekli madencilik önemli bir geçim kaynağı olmasına rağmen, denetim eksikliği, yetersiz güvenlik tedbirleri ve sınırlı acil müdahale kapasitesi nedeniyle ölümcül kazaların sık yaşandığı belirtiliyor.

FACİANIN BİLANÇOSU AĞIRLAŞABİLİR

Kurtarma ekiplerinin enkazdaki çalışmaları devam ederken gözler Zamboye'den gelecek yeni bilgilere çevrildi.

Yerel kaynakların 100'ün üzerinde can kaybı bildirmesine karşın hükümetin resmî rakamının 49'da kalması nedeniyle kesin bilanço henüz açıklığa kavuşmadı. Arama çalışmalarının tamamlanmasının ardından facianın gerçek boyutunun ortaya çıkması bekleniyor