İzmir’de Yangınlar Tehlike Saçıyor: Mahalleler Tahliye Edildi
İzmir’in Çeşme ilçesinde Ildır Mahallesi’ndeki ziraat alanında başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçrayan yangın, Ildır, Germiyan ve Urla’nın Nohutalan Mahalleleri’nin tahliyesine yol açtı.
İzmir Valisi Süleyman Elban, yangının saatte 85 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle hızla yayıldığını belirtti. Yangına 6 uçak, 19 helikopter, 39 arazöz ve çok sayıda kara ekibiyle müdahale ediliyor. Yangının elektrik hattından çıktığı değerlendiriliyor ve alevler Kutlu Aktaş Barajı’na doğru ilerliyor.
Yangın nedeniyle elektrik ve telefon kabloları ile bazı yapılar zarar görürken, çok sayıda hayvan da tahliye edildi. İzmir-Çeşme otoyoluna yaklaşan alevler nedeniyle eski asfalt yol ulaşıma kapatıldı.
Ödemiş ilçesi Tosunlar Mahallesi Manastır mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın da rüzgarın etkisiyle Suçıktı Mahallesi’ne ulaştı. Tosunlar ve Suçıktı Mahalleleri tedbir amaçlı tahliye edilirken, Tosunlar Mahallesi’ndeki bazı evler zarar gördü. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.
Manisa’nın Turgutlu ilçesi Çepnidere Mahallesi’nde elektrik trafosundan çıkan orman yangını, rüzgarın şiddetiyle İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Halilbeyli Mahallesi’ne ulaştı. Yangından bölgedeki birçok büyükbaş hayvan çiftliği etkilendi, yüzlerce hayvan son anda kurtarıldı. Bazı evler de alevlerden hasar gördü.
Bursa ve Kütahya’da Orman Yangınları
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Alacaat Mahallesi mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangına 1 İHA, 1 helikopter, 6 arazöz ve 46 personelle müdahale sürüyor. Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Yeni Yörük Mahallesi’nde çıkan yangın ise kısa sürede kontrol altına alındı.
Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Yenikent beldesi yakınlarında çıkan orman yangını kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları devam ediyor. Kütahya Valisi Musa Işın, yangının biçerdöverden kaynaklandığını belirtti. Yangına 4 helikopter, 25 arazöz ve yaklaşık 150 personel katıldı. Ormana yakın evlerde oturanlar tedbir amaçlı tahliye edilmişti.
Kocaeli’ndeki Yangın Kontrol Altında
Kocaeli’nin Derince ilçesi Yenikent Mahallesi yakınlarındaki makilik ve ağaçlık alanda çıkan yangın, ekiplerin hızlı müdahalesiyle kontrol altına alındı.
Türkiye genelindeki orman yangınları, özellikle şiddetli rüzgarın etkisiyle ekiplerin çalışmalarını zorlaştırıyor. Yetkililer, vatandaşları orman yangınlarına karşı dikkatli olmaya ve olası yangın durumlarında yetkililere bilgi vermeye çağırıyor.


