Türkiye’nin “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda PKK’nın silah bırakma süreci önümüzdeki hafta başlayacak. Bu kritik aşamada, terör örgütünün silahlarını bırakması için Kuzey Irak’taki Erbil ve Süleymaniye bölgeleri öne çıkıyor.
MİT Başkanı Kalın’dan Kritik Ziyaretler
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ın Kuzey Irak’a yaptığı ziyaretin zamanlaması dikkat çekti. Burada “Terörsüz Türkiye” sürecinin ana gündem maddesi olduğu görüşmeler yapıldı. Kalın, Kuzey Irak dönüşünde ise Irak sınırının sıfır noktası olan Hakkari’ye geçerek İkinci Ordu Komutanı ve diğer askeri yetkililerle toplantılar düzenledi. Ayrıca Çukurca’nın güneyindeki Irak tarafındaki üs bölgelerini de ziyaret eden Kalın’ın, gelecek hafta başlayacak silah bırakma sürecini askeri yetkililerle detaylıca görüştüğü belirtildi.
DEM Parti’den Basına Davet
DEM Parti, silah bırakma faaliyetine tanıklık etmeleri için bazı gazetecileri ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcilerini Kuzey Irak’a davet etti. Yaklaşık 30 ismin davet edildiği bu organizasyonda, faaliyetin gelecek hafta gerçekleşeceği bilgisi yer aldı. Silah bırakma etkinliğinin, son anda bir değişiklik olmazsa, basın mensuplarının katılımına açık olarak yapılacağı ifade edildi.
Süreç MİT’in Yakın Takibinde
Silah teslim süreci, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yakından takip edilecek ve sürece ilişkin detaylı raporlar hazırlanacak. Planlandığı şekilde devam etmesi halinde, silah bırakma aşamasının sonbahara kadar tamamlanması hedefleniyor.


