BAFRA: ‘LİDER ÇOCUK TARIM KAMPI’ İLE ÖĞRENCİLER TARIMLA BULUŞTU!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle her yıl düzenlenen “Lider Çocuk Tarım Kampı”, bu yıl ilimizde Bafra Doğanca İlköğretim Okulu öğrencilerinin katılımıyla 13 Ekim 2025 tarihinde gerçekleştirildi. Program ile 4. sınıf öğrencilerine doğa ve çevre bilinci kazandırmak, gıda üretim süreçleri ve güvenilirliği hakkında bilgi vermek amaçlandı.
Kampın Bu Yılki Teması: Uluslararası Kooperatifçilik Yılı
Birleşmiş Milletler tarafından 2025 yılının “Uluslararası Kooperatifçilik Yılı” olarak belirlenmesi nedeniyle, bu seneki kampın teması da buna paralel olarak kooperatifçilik oldu. Etkinlikte, çocuklara üretim, paylaşım ve dayanışma kültürünü küçük yaşlardan itibaren benimsetmek amacıyla kooperatifçiliğin anlamı ve amacı üzerine detaylı bilgiler aktarıldı.
Bafra’dan Örtü Altı Yetiştiriciliğe ve Trafik Bilincine Ziyaret
Kampın ilk durağı Bafra oldu. Öğrenciler, Bafra Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan marul ve çilek seralarını ziyaret ederek örtü altı yetiştiriciliği hakkında bilgi aldı. Tarım gezisinin ardından, Bafra Trafik Eğitim Parkı’na geçildi. Burada çocuklar, trafik kuralları hakkında bilgi edinirken, bisikletli araçlarla trafik tecrübesi yaşayarak yaya güvenliği ve kurallarını uygulamalı olarak öğrendiler.
Engiz Kadın Kooperatifi’nde Üretim ve Dayanışma Dersi
Bafra programının tamamlanmasının ardından öğrenciler, Ondokuzmayıs ilçesinde faaliyet gösteren Engiz Kadın Kooperatifi’ni ziyaret etti. Ziraat Mühendisi Mustafa Kocaman, kooperatifçilik konusunu teorik ve uygulamalı olarak anlattı. Kooperatif Başkanı Oya Nur Bolat, kooperatif ortaklarının reçelden salep, fındık ezmesi, tarhana ve konsantre meyve sularına kadar geniş bir yelpazede ürettiği ürünleri; birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içinde nasıl gerçekleştirdiklerini çocuklara aktardı. Kooperatifçiliğin “güç birliği, üretim ve dostluk” demek olduğu çocukların zihinlerine kazındı.
Salep İkramı ve Katılım Belgeleri
Programın devamında Ondokuzmayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ziyaret edildi. İlçe Müdürü Halit Kıvanç Sekban, öğrencilere katılım belgelerini takdim etti ve kitap hediye etti. Son olarak Salep Evi’ne giden çocuklar, salebin tarladan bardağa uzanan üretim sürecini öğrendikten sonra kendilerine ikram edilen salep ile kampı coşkuyla tamamladı. Lider Çocuk Tarım Kampı, öğrencilerin büyük ilgisiyle, eğitici geziler ve eğlenceli oyunlarla sona erdi.


